Mama,hajde da se mazimo!

Roditelji, a naročito majke, se često pitaju da li dovoljno vremena provode sa svojom decom. Živimo nekim užurbanim tempom, svi jurimo tamo-amo i sve se svodi na neke usputne osmehe, poljubac u trku i ono čuveno "volim te" izrečeno iz navike. Jedva čekamo da ugrabimo neki slobodan trenutak da bi bili sa svojom decom pa čak i tada nam se dogodi da taj trenutak iskoristimo za pranje veša, peglanje, usisavanje i ostale zaostale kućne poslove.

Yumama.com


Onda se grizemo i pitamo jesmo li dobri roditelji? Naravno da jesmo. Potrebno je samo malo organizacije. Kada planiramo, velike su šanse da to i ostvarimo. Zato napravite plan. Verujte mi, pola sata na dan ili čak i petnaest minuta mogu biti sasvim dovoljni. No pazite, kada planirate vreme sa decom, budite 100% njihovi. Tada nije važno da li je stigla neka poruka na telefonu. Tada ste tu samo vi.

Moj mlađi sin često zna da me podseti kada bi želeo da malo budemo zajedno pa mi priđe i kaže: "Mama, hajde malo da se mazimo!" U to "mazimo" spada sve i svašta, od milovanja po glavici i nožicama, do pričanja priče, golicanja i smejanja do suza. Verovali ili ne, dovoljno je samo 5 minuta i on je napunjen ljubalju do maximuma a ja uživam da ga gledam tako srećnog. Stariji sin je tu fazu već prevazišao pa se naše vreme sastoji od razgovora, gledanja filmova i prepričavanja nekih interesantnih video klipova.

Pa evo 5 predloga na koji način možete izbalansirati posao, kućne obaveze i uz to biti sjajan roditelj:

1. Odredite svaki dan vreme samo za vas dvoje. Zapišite na papir i stvaite na vidno mesto. Nije bitno da li je to petnaest minuta ili pola sata. Ponekad je dovoljno i samo pet minuta. Važno je da ste maximalno usresređeni na vas dvoje.
2. Ako imate više od jednog deteta rasporedite vreme na jednake delove za svakoga od njih. Ponekad je dobro da imate i zajedničke aktivnosti kao porodica ali se trudite da svakodnevno posvetite bar pet do deset minuta svakom posebno.
3. Naravno da nećete provoditi vreme jednako sa detetom od pet godina i sa onim od deset. Pustite decu da odrede šta bi voleli da rade u tom vremenu sa vama. To može biti golicanje a može biti neki razgovor o interesantnoj temi.
4. Ako dete nema ideju šta bi radilo, dajte predlog ali ne insistirajte. Ponekad je dovoljno da dete zagrlite i zajedno gledate neki film ili crtani.
5. Ako ne možete da pronađete preko nedelje ni malo vremena (a ja verujem da možete), ne zaboravite da ih onako usput zagrlite, poljubite onako "da pukne" i kažete im da ih volite ali onako iskreno gledajući ih duboko u oči. Za vikend nema izvlačenja. Posvetite im se maximalno.

Uz sve ovo možete im na papirić napisati neku lepu poruku ili čak nacrtati. Stavite im u džep ili peronicu. Imaće osećaj da ste uz njih i kada fizički niste. I da, ne zaboravite obavezan poljubac za laku noć. Slatki snovi su neophodni.


Коментари

  1. Ovo sa maženjem uglavnom ja kažem sinu. Ćerka je to, nažalost prerasla! Sjajni saveti, posebno ovi sa papirićima.

    ОдговориИзбриши
  2. Troje ih je, 7g,3g i 8m pa je uvek veselo i da, uspavljivanje, maženje i priče su nezaobilazni mada ih i "huškam" jedno na drugo što više pa se cmaču i međusobno :D

    ОдговориИзбриши

Постави коментар