Odnos braće i sestara

Uf...komplikovana tema, a želim nešto napisati o njoj. Jedinica sam i nemam ni brata ni sestru. Uvek mi falilo da imam nekoga pored sebe s kim bih se igrala, delila tajne i pravila dečije gluposti. Dobro, imala sam drugarice, sestre od tetke ali to nije bilo to. Zato sam obećala sebi da neću imati jedno dete nego bar dvoje. Tako je i bilo. Danas sam ponosna mama dva divna dečaka. Oni su zaista divni. Toliko različiti a tako sjajni svi za sebe. Deca ko deca, imaju svoje momente kada su ovakbi ili onakvi ali su usuštini zaista dobra deca. Međutim kada su u pitanju bratski odnosi, tu ima mnogo toga da se kaže. :)

Filip (10) i Marko (6) se obožavaju. Ako jedan ide u prodavnicu sa nekim i kupuje slatkiš ili nešto slično, obavezno misli da i bratu kupi. Ako se uz tv gricka, grickaju zajedno. Male, sitne nestašluke smišljaju takođe zajedno. Međutim ima dana kada mislim da će se poubijati. Da, baš tako. Obojica hoće da su u pravu, da je po njihovom. Ako nije krene vika, cika i ostalo što uz to ide. E onda je važno biti mudar. Nisam uvek, priznajem. Desi se da sam umorna, da me boli glava i tada odreagujem onako kako u tom momentu osetim. Ponekad viknem, ponekad im kažem da odu u svoju sobu, ponekad ne budem realna. Da...priznajem. Svi grešimo i nismo savršeni. No važno je to prepoznati i dati sve od sebe da češće budemo mudri a ređe impulsivni. 

Izuzetno je važno saslušati decu. Često razgovarajte sa njima o njihovim problemima. Pričajte im koliko je sjajno što imaju jedan drugog, koliko je važno da se dogovaraju o svemu i još važnije poštuju dogovore. Kada god možete provedite zajedničko vreme kao porodica. Usaglasite stavove sa mužem(ženom). Najgore je kada jedno vuče na ovu a drugo na onu stranu. Pokušajte da nađete vreme za svako dete posebno. Deci je potrebno da budu sami sa svojim roditeljima. Tada osećaju da su mama i tata samo njihovi i da brat ili sestra ne ugrožavaju njihov odnos.

Najbitnije od svega...nikada ih ne upoređujte. Nikada ne veličajte jedno dete i ne umanjujte zasluge drugog. Tako se stvara rivalitet. Ako je dete pogrešilo objasnite mu u čemu je pogrešilo ali ne govorite da se to njegovom bratu ili sestri nikad ne bi desilo. Uvek ističite ono dobro, pozitivno u svakom od njih. Hvalite svaku sitnicu, oni će biti ponosni na sebe. Često ih hvalite i kao tim. Ako zajedno spreme sobu, pohvalite ih kao tim. Tako će češće raditi stvari zajedno. Upućujte ih jedno na drugo, da pomažu jedno drugom u svemu. Budite ponosni na svoju decu, oni su vaše blago!

Sada ustanite sa stolice i zagrlite svoju decu. Ne morate im objašnjavati zašto, samo ih čvrsto zagrlite i recite koliko ih volite!





Коментари